Hogyan készülj az interjúdra?

Az életben sok „szív dobogtatós” érzés van, de mégis a legjobbak közé tartozik, amikor rengeteget tanultál és dolgoztál azért, hogy behívjanak egy állásinterjúra álmaid munkájára. Fontos viszont nem elkönyvelni magadban a teljes sikert ilyenkor, hisz rengeteg másik jelentkező van, akivel ringbe kell szállnod az adott pozícióért és ezeken az interjúkon az egyik legfontosabb szempont, hogyan is adod el magad. Ebben igyekszünk most segítséget nyújtani számodra az alábbi írásunkkal.

Nézz utána a cégnek!

Az első és egyik nagyon fontos lépés, hogy nézzünk utána tüzetesebben a cégnek, ahova jelentkeztünk. A HR-es első pár mondatban általában rákérdez mit tudsz a cégről, milyen információkkal rendelkezel vele kapcsolatban és mi fogott meg, amiért oda szeretnél menni dolgozni. Érdemes átnézni interjú előtt a cég social media felületeit, cikkeket olvasni az interneten, ha van weblapjuk, akkor azt is átbogarászni. Ez maximum fél, vagy egy órádat veszi igénybe, viszont sokkal szimpatikusabb leszel attól, hogy komoly érdeklődést mutatsz a cég iránt.

Készülj fel a kérdésekre!

Az internet világa egyre bővülő csoda, használd ki! A legtöbb HR alapkérdés fent van az interneten és fel tudsz készülni mit fogsz válaszolni ezekere a gyakran előforduló kérdésekre. Sokkal jobb, ha már van előre válaszod és sokkal magabiztosabbnak fogsz tűnni az interjúztató személy szemében.

Olvasd át önéletrajzod és az állás leírását többször!

Fontos, hogy tisztában legyél vele miért vagy alkalmas a megpályázott pozícióra és megtaláld az önéletrajzod és a meghirdetett pozíció közös pontjait. Rá fognak kérdezni miért vagy alkalmas a munkára, viszont, ha az aktuális beszédhelyzet engedni, akkor nyugodtan hozzál fel tapasztalatokat hogyan és miként találkoztál már az interjúztató által felhozott szituációval és hogyan oldottad meg azt.

Pihend ki magad előtte!

Mindenképp aludj egy jót interjú előtt és ne az imént leírtakat űzd hajnalig, mert nem fogsz tudni koncentrálni az interjúra. Esetleg mozogj is előtte lévő nap, hogy a stresszt levezesd és tiszta gondolatokkal tudj másnap nekiindulni ennek a megpróbáltatásnak.

Fordítsd a negatív tulajdonságaid pozitívvá!

Sok helyen megkérnek, hogy mondj magadról x pozitív és x negatív tulajdonságot. Fontos, hogy a negatív részeket is igyekezz pozitív köntösbe bújtatni. Mondhatod például negatív tulajdonságnak, hogy „Hajlamos vagyok túlhajszolni magam, mert nem szeretem, ha nincs valami kész határidőre”. Az a fontos, hogy ne találjanak rajtad pontot, amibe igazán bele tudnak kötni, mert könnyen zavarba jöhetsz és elveszítheted a fókuszt.

Miről ne beszélj!

Ne beszélj a magánéletedről, ha mégis belekérdeznének (mert bizony van, ahol előfordul), akkor mindenképpen csak felületes válaszokat adj. Amennyiben megkérdezik miért jöttél el az előző munkahelyedről ne kezdj el rossz dolgokat mondai, mert egyből az fog az eszükbe jutni, hogy lehet róluk is így beszélnél egy esetleges munkaváltás után a jövőben. Szintén nem érdemes magadat fényezni megállás nélkül, főleg, ha kevés a valóságalapja, mert a túlzott önbizalom is negatív hatást kelthet. Fontos alázatosnak lenni egészséges önbizalommal párosítva.

Készülj az idegennyelvi részre!

Amennyiben megadtad, hogy valamilyen idegen nyelven beszélsz bizonyos szinten számíts rá, hogy az interjúban tesztelni fogják tudásodat. Legyél magabiztos és mikor rákérdeznek, hogy válthattok-e az aktuális idegen nyelvre akár egyből át is válhatsz és mondhatod például, hogy „Természetesen”(az adott idegen nyelven).

Kérdezz!

Az interjú végén minden esetben megszokták kérdezni, hogy van-e még kérdésed. Készülj akár előre megírt kérdésekkel, mert egy pozitív pont, ha érdeklődsz. Érdemes akár alap témákat felhozni, mint például a munkaidő kérdése, irodai szociális élet, plusz juttatások stb. Ne tegyél fel semmilyen olyan kérdést, amellyel a cégnek saját magát rossz fényben kéne feltüntetnie, mert nincs jó kimenetele, ha számonkérő vagy az interjúztatóval.

Öltözz alkalomhoz illően!

A megszokott séma, hogy öltözz az adott cég színeibe. Természetesen ez nem mindig kivitelezhető, de amennyiben lehetséges érdemes betartani. Semmiképpen ne vegyél fel túlságosan kivágott ruhát, ha férfi vagy, akkor az ingedet gombold be rendesen, mert nem a „merész öltözetedre” lesznek kíváncsiak az interjúztatók. Az átlátszó ruhákat érdemes kerülni, illetve próbálj meg viszonylag kényelmesen felöltözni, mert ha nem érzed jól magad a ruhádban könnyen elvonhatja a figyelmedet az interjúról. Ha sminkelnél, akkor ne vidd túlzásba, mert a túl domináló smink elvonhatja a figyelmet rólad, illetve nem feltétlen esztétikus mikor egy komoly pozícióra jelentkezel.

Ne késs!

Semmiféleképpen ne késs el, mert ha már az interjúról elkésel akkor gondolhatják azt, hogy neked szokásod késni, ami sehol nem szimpatikus. Inkább tervezz több útvonalat és legyél a helyszín előtt már 20-30 perccel, hogy biztosan ott legyél időben.

Sok sikert kívánunk az interjúdhoz, reméljük eltudtunk látni pár jó tanáccsal. Tarts velünk következő cikkünknél is!