Miért jó diákként/gyakornokként dolgozni?

Gyorsan eljöhet az a pont bárki életében, hogy egyedül kell talpon maradnia a tanulmányai alatt, vagy esetleg a szülőktől jött támogatás nem elég a fesztivál bérletre. Ilyenkor mindannyiunk szemben áll a kérdéssekkel, hogy jó, de akkor most mihez kezdjek? Honnan szerezzek pénzt? Mi van akkor, ha nem akarok állandó szerződéssel, teljes munkaidőben dolgozni? Mi lesz, ha nem vagyok biztos benne, hogy hosszútávon akarok dolgozni ugyanazon a helyen? Ezekre a kérdésekre remek válasz a diákmunka. A legnehezebb helyzetekből tud kihúzni egy-egy diákmeló, de hogyan?  

A diákmunka rugalmas, mert akár egy nyárra, hétvégére, heti pár napra is elvállalhatod, nem is beszélve arról, hogy a felvétel a diákmunkáknál sokkal lazább környezetben zajlik. Mivel leendő munkáltatóid tudják, hogy nem egy életre szóló pozícióra jelentkezel, ezért sokkal közvetlenebb hangvételű egy diákmunka esetében az interjú (ha van). Sok esetben ki is marad ez az interjú, mert olyan pozícióra is tudsz jelentkezni, ahol jó fizikumra van szükség és ha ezzel rendelkezel, akkor már automatikusan felvesz a munkáltató.

A diákmunka anyagilag is nagyon jó döntés lehet, mivel kedvezőek az adózási feltételek, így a fizetésed nagy része hozzád jut közvetlen. Általánosságban nagyon rugalmasak ezek a munkahelyek, így ha vizsgaidőszakban eláraszt a tanulnivaló, vagy télen síelni lenne kedved, ősszel meg elugrani a BME napokra, könnyen megtudod magadnak oldani, hogy ne maradj le semmiről.

Viszont a leírtak mellett érdemes áttérni a gyakornokságokra. A gyakornokság a diákmunka komolyabb része, amely szuper lehetőséget nyújt, hogy elkezdj a szakmádban dolgozni. Nagyon hasznos interjú rutint szerezhetsz, amelyért később nagyon hálás leszel és sokkal több önbizalmad lesz egy-egy ilyen megpróbáltatásnál. Remek lehetőség, hogy átlásd hogyan működik igazán egy céges kultúra, melyek az elvárások és kikötések ahhoz, hogy megtudj felelni abban a szakmában, amelyben a jövődet látod.

Mivel általánosságban nem teljes munkaidős gyakornokokat keresnek a cégek, ezért ennél az opciónál is rugalmasabbak veled szemben, így tudsz összpontosítani a diákéletedre is.

Számos vállalat ad lehetőséget arra, miután tanulmányaid elvégezted, hogy teljes értékű munkavállalóként folytasd a munkát náluk a gyakornokság után. Ha esetleg úgy alakulna, hogy nem kapsz ilyen felajánlást is megérte a gyakornokságot elvállalni, hiszen tapasztalatot szereztél, amivel ékesíteni tudod önéletrajzodat. Amennyiben szerepel egy-egy ilyen tapasztalat az önéletrajzodban sokkal szimpatikusabbá fogsz válni egy HR-es, vagy egy recruiter számára, mert látja, hogy vetted a fáradtságod, hogy fejlődj és tanulj az egyetemi kötelezettségeid mellett.

Saját tapasztalat alapján egyáltalán nem éreztetik a diákokkal/gyakornokokkal, hogy ők nem egyenrangú munkatársak lennének. Rengeteg kedves és pozitív élménnyel gazdagodtam én is, mert befogadóak voltak velem. Nagyon jó tapasztalat lehet ez akár arra is, hogy megtanulj integrálódni különböző munkakörnyezetekbe.

Szuper lehetőség arra a diákmunka/gyakornokság, hogy több helyen kipróbáld magad, tanulj és új ismeretekkel gazdagodj. A későbbiekben nagyon hasznos lesz, amikor az önéletrajzodnál nem kell órák hosszát gondolkodni mivel töltsd ki a „tapasztalatok” részt, mert a diákmunkáid teljes értékű tapasztalatként be tudod írni, hisz az esetek nagy részében pontosan azt a munkát végzed, amelyet azok a munkavállalók, akik állandó szerződéssel vannak az adott munkahelyen.

Összességében a konklúzió az, hogy a diákévek alatt érdemes a diákmunkát/gyakornokságot választani, mert sokkal komfortosabb, mint mondjuk állandó szerződéssel egy munkahely. Váltogathatsz komoly feltételek nélkül, megtapasztalhatod mi a számodra megfelelő munkakör, kevés az adó rád eső része, passzív félévben is dolgozhatsz, szóval rengeteg kapu nyílik ki előtted ezáltal, hogy megismerhesd a munka világát. Fontos, hogy nyitott legyél, mert a kezdet sokszor nehéz, de visszanézve hálás leszel, ha belevágsz, mert a jövőben hatalmas segítséget nyújthat a további komolyabb terveidhez, hogy neki kezdtél a munkának már a tanulmányaid alatt.